Nieuwsbericht KBO-PCOB


14 augustus 2020

KBO-PCOB Verenigingsnieuws voor leden KBO en PCOB
U leest de verenigingsnieuwsbrief voor KBO- en PCOB-leden van 14 augustus 2020. Met deze nieuwsbrief brengen we u op de hoogte van wat er speelt in onze vereniging. Ook informeren we kaderleden en andere vrijwilligers binnen de afdelingen, zodat zij hun achterban kunnen voorzien van actuele en relevante berichten. 
Informatie voor leden en afdelingen
September: senioren in de ban van babbeltrucs, phishing, spoofing en shouldering 
 
Babbeltrucs, shouldering, spoofing en phishing. Veel Engelse termen voor ordinaire criminaliteit waar ook in Nederland veel ouderen het slachtoffer van zijn. Om meer bewustwording te creëren, roept seniorenorganisatie KBO-PCOB, in samenwerking met het Ministerie van Justitie en Veiligheid, september uit tot Maand van de Veiligheid. Iedere week staat in september één van deze vormen van oplichting in de schijnwerpers.

September
De eerste week (36) staat in het teken van shouldering, dat is het meekijken over de schouder bij het pinnen. In de tweede week (37) komen de babbeltrucs aan bod. Dit gebeurt veelal bij de voordeur, met een slimme smoes komen de babbelaars in huis en proberen iets van waarde mee te nemen. In de derde week (38) is er aandacht voor een oplichtingsvorm die de laatste tijd veel in het nieuws is: spoofing. Via bijvoorbeeld de telefoon of WhatsApp doet een crimineel zich voor als een bekende en op die manier wordt er geld afhandig gemaakt. En tot slot, in de laatste week (39) is phishing aan de beurt. Hierbij proberen de oplichters via mail en websites aan belangrijke (bank)gegevens te komen.

Babbeltiplijn
Op dinsdagochtend 10.30 uur is er per thema een webinar, gepresenteerd door Catherine Keyl, met een aantal keren Manon Vanderkaa te gast. Deze webinars zijn op internet te volgen of terug te zien op: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl. En voor iedereen die vragen over deze oplichtingsvormen heeft, kan er in september iedere woensdag naar de Babbeltiplijn gebeld worden. Veiligheidsadviseurs van KBO-PCOB zitten aan de lijn en geven tips hoe je oplichting kunt voorkomen of hebben een luisterend oor. De Babbeltiplijn is van 9.00 tot 17.00 uur op alle woensdagen van september te bereiken op nummer 030-3400670.

KBO-PCOB Magazine
Het KBO-PCOB magazine besteedt deze maand ook aandacht aan de campagne. Onder andere komt Kees Hulst, bekend van ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen', aan het woord. Hij is bereid gevonden om ambassadeur te zijn van deze campagne. Meer weten? Kijk voor de laatste informatie over de campagne regelmatig op de website: www.kbo-pcob.nl.  
Week tegen Eenzaamheid van 1 t/m 8 oktober 2020
 
Als KBO-PCOB zijn we al lang actief in de strijd tegen eenzaamheid. Dat doen we als lid van de Coalitie Eén tegen Eenzaamheid, die onder andere de landelijke Week tegen Eenzaamheid organiseert. Een week vol activiteiten en hét moment om uw activiteiten op het gebied van eenzaamheid voor het voetlicht te brengen of een speciale actie te houden. De Week tegen Eenzaamheid vindt dit jaar voor de elfde keer plaats en is van 1 tot en met 8 oktober. Vanuit KBO-PCOB organiseren we die week een groot wandelevenement op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland, waar elke afdeling aan mee kan doen. Samen de natuur in en ondertussen een goed gesprek. Een evenement dat bij uitstek geschikt is om ook in uw gemeente personen te betrekken die misschien wel behoefte hebben aan contact met anderen.

Lees hier meer over de Week tegen Eenzaamheid en vind er een terugblik van afgelopen jaar.


Bestel nu het Kom erbij-pakket

Voor uw activiteiten tijdens de Week tegen Eenzaamheid is een ‘Kom erbij-pakket’ beschikbaar met aankledings- en promotiemiddelen. U kunt deze kosteloos bestellen.
De producten zijn in een herkenbare Week tegen Eenzaamheidstijl. De producten zijn:
  • Placemat (met gespreksstarters)
  • Ansichtkaart ‘Ik nodig je uit’
  • Kaart ‘Vervolgafspraak’
  • Badges
  • Poster ‘Week tegen Eenzaamheid’
  • Vloersticker “Kom erbij.. op 1,5 meter”
Digitaal beschikbaar:

Bestellen kan tot 31 augustus. Levering is in de tweede helft van september. Ga direct naar het bestelformulier.
Bekijk de Week tegen Eenzaamheid
15.000 ijsjes voor verpleeghuisbewoners
 
Deze week kregen duizenden verpleeghuisbewoners een ijsje van KBO-PCOB. Samen met Hertog IJs en Zorgboodschap bezorgde KBO-PCOB 15.000 ijsjes aan zo’n honderd zorglocaties.

Om de actie verder op te vrolijken was Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, in Apeldoorn. Samen met vrijwilligers van PCOB Apeldoorn mocht ze aan bewoners van woonzorgcentrum Koningin Wilhelmina ijsjes uitdelen en die vielen ronduit in de smaak op deze warme zomerdag.
Lees verder
Zomerbellijn ook in september bereikbaar
 
Op maandag 27 juli is seniorenorganisatie KBO-PCOB een speciale Zomerbellijn voor senioren gestart. De lijn is er voor ouderen die om een praatje verlegen zitten, behoefte hebben om hun verhaal kwijt te kunnen, of zomaar even wat gezelligheid zoeken.

De Zomerbellijn is ook in de gehele maand september bereikbaar. 

De KBO-PCOB Zomerbellijn is op maandag tot en met donderdag van 10 uur tot 13 uur te bereiken op 030 3400 680.
Raad van Ouderen publiceert advies over ICT in zorg en welzijn
 
Veel ouderen kunnen de technologische ontwikkelingen in de zorg niet bijbenen. Dit zegt de Raad van Ouderen in een advies aan minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De Raad van Ouderen beschrijft in het advies dat er rekening mee gehouden moet worden dat een groot deel van de ouderen de snelheid van de ICT-ontwikkelingen binnen de zorg niet zal kunnen bijbenen en zal afhaken. Daarom wil de Raad van Ouderen dat goede zorg en ondersteuning behouden blijft voor ouderen die geen gebruik kunnen maken van ICT-voorzieningen en –ontwikkelingen.

KBO-PCOB erkent het belang van dit advies en ondersteunt senioren die vragen hebben over het gebruik van de smartphone, tablet of de computer. Tabletcoaches van KBO-PCOB ondersteunen al jaren op locatie de groep senioren die de digitale weg willen bewandelen. De laatste maanden beantwoorden zij vanwege de maatregelen rond corona vragen van senioren ook telefonisch via de Digibellijn van KBO-PCOB. Deze bellijn is elke maandagmiddag, woensdagmiddag en vrijdagmiddag te bereiken van 14.00 – 16.00 uur op het telefoonnummer 030 3400 660. Er kunnen allerlei vragen voorgelegd worden, zoals de vraag welk apparaat het handigste is, hoe je Whatsapp gebruikt of hoe je kunt beeldbellen, vragen over internetfraude en WhatsAppfraude, en tips waar u op moet letten om dat te voorkomen. 
Raad van Ouderen
Bingo verplaatst naar woensdag 15.00 uur
 
In de afgelopen maanden heeft u elke woensdag om 11.00 uur bingo kunnen spelen. De wekelijkse uitzendingen gaan gewoon door, maar het tijdstip gaat veranderen. Vanaf heden zijn wij er om 15.00 uur. We verhuizen dus van de ochtend naar de middag. Verder blijft alles hetzelfde: vanaf 14.45 kunt u via www.denationalethuisbingo.nl naar de livestream. Om 15.00 uur begint dan de uitzending met William of Lydia.
Speel mee
KBO-PCOB in de media
 
KBO-PCOB komt op voor de belangen van senioren en laat op verschillende manieren en momenten van zich horen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het versturen van een persbericht of verwoorden van een standpunt in de media. Daarmee ondersteunen we onze belangenbehartiging en maken we onze activiteiten en initiatieven van de vereniging kenbaar. Seniorenorganisatie KBO-PCOB wordt regelmatig genoemd, zowel online en op social media als in diverse kranten, tijdschriften, radio- en televisieprogramma’s. Om u daar een goed beeld van te geven treft u op de website een overzicht van belangrijke, nieuwswaardige momenten.
Bekijk het mediaoverzicht

KBO-PCOB.nu is de digitale nieuwsbrief waarmee u op de hoogte blijft van de belangenbehartiging voor senioren.

 
KBO-PCOB is Zomerbellijn voor senioren gestart
  oudere vrouw gevallen
Seniorenorganisatie KBO-PCOB is een speciale Zomerbellijn voor senioren gestart. De lijn is er voor ouderen die om een praatje verlegen zitten, behoefte hebben om hun verhaal kwijt te kunnen, of zomaar even wat gezelligheid zoeken.

Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: “Nu de zomervakanties zijn begonnen, merken we dat veel senioren contact met anderen missen. De kinderen en kleinkinderen zijn op vakantie, de huishoudelijke hulp is ook een paar weken vrij. Mensen voelen zich dan snel eenzaam of willen gewoon even tegen iemand aan praten. Voor deze mensen hebben we de Zomerbellijn in het leven geroepen.”

De KBO-PCOB Zomerbellijn is op maandag tot en met donderdag van 10 uur tot 13 uur te bereiken op 030 3400 680.
Lees verder
KBO-PCOB roept augustus uit tot "Aanwaaimaand"
  man klopt op voordeur
Seniorenorganisatie KBO-PCOB roept augustus uit tot de “Aanwaaimaand”. Aan alle Nederlanders is de oproep om extra om te kijken naar degenen die alleen zijn en misschien wel wat aandacht kunnen gebruiken. 

Aftrap Aanwaaimaand
De aftrap van de actie vond plaats in Huizen. In de ochtend waaide Manon Vanderkaa, in samenwerking met PCOB-afdeling Huizen, aan bij verschillende senioren en deelde aan hen de speciale ‘aanwaaier’ uit: een waaier die meteen voor verkoeling zorgt bij de stijgende temperaturen. Plaatselijke KBO- en PCOB-afdelingen gaan vanaf augustus deze aanwaaiers uitdelen tijdens bezoekjes aan senioren die zelfstandig wonen.
Lees meer 
KBO-PCOB: denk aan de mantelzorgers bij mogelijke nieuwe coronagolf!
  dame achter de laptop
KBO-PCOB staat volledig achter het advies van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) om bij een mogelijke tweede coronagolf nadrukkelijker rekening te houden met het belang en de specifieke situatie van mantelzorgers. Het risico op overbelasting van mantelzorgers neemt af als bij het maken van keuzes over het afschalen of stopzetten van de thuiszorg en dagbesteding ook aan de gevolgen voor de mantelzorgers wordt gedacht.
Meer informatie
Vanaf 6 augustus is het hitteplan van kracht en geldt er een smogwaarschuwing
  dame achter de laptop
Als het heet is in Nederland wordt het Nationaal Hitteplan actief. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept daarmee op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen. Op 6 augustus is het hitteplan geactiveerd voor heel Nederland. Ook is er een smogwaarschuwing.

Let u extra op elkaar en op uzelf?
Zo wapent u zich tegen de hitte
Meer fietsongelukken met dodelijke afloop onder senioren
  man duwt vrouw in rolstoel in park
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat steeds meer ouderen omkomen bij een fietsongeluk. Het aantal 70-plussers dat om het leven is gekomen bij een ongeluk met de fiets is de afgelopen twintig jaar toegenomen met 68 procent. Van alle fietsdoden was vorig jaar 59 procent 70 jaar of ouder.

Maatregelen

Volgens KBO-PCOB is het mogelijk om met een paar eenvoudige maatregelen het aantal (dodelijke) slachtoffers te verminderen:

  • Stimuleer provincies en gemeenten om de infrastructuur aan te passen, bijvoorbeeld bredere fietspaden aan te leggen.
  • Stel fietslessen voor de elektrische fiets ter beschikking, want hier vinden veel ongevallen mee plaats.
Meer informatie
Criminelen maken gebruik van spoofing
  man duwt vrouw in rolstoel in park
Spoofing is een (digitaal) trucje dat gebruikt wordt om een andere identiteit aan te nemen en daarmee anderen te misleiden. Ten tijde van corona wordt dit trucje veelvuldig toegepast en veel mensen trappen hierin. Het voornaamste doel is om slachtoffers veel geld te ontfutselen. Er zijn meerdere varianten van spoofing.

KBO-PCOB heeft de Digibellijn hierover de laatste informatie gegeven, om een antwoord te kunnen geven op eventuele vragen van senioren. De Digibellijn is bereikbaar op maandagmiddag, woensdagmiddag en vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur via telefoonnummer 030 3400 660.
Meer informatie over spoofing
Vraag eenvoudig een gesprek aan met een geestelijk verzorger thuis
  bloemenveld in laagstaande zon
Iedereen die met ziekte, verlies of kwetsbaarheid te maken krijgt kan vragen hebben als: Wat betekent dit voor mij? Hoe kan ik verder? Waar ontleen ik kracht aan? Vanaf nu is het mogelijk om bij vragen op het gebied van zingeving en levensvragen contact op te nemen met een landelijk telefoonnummer om in contact te komen met een geestelijk verzorger thuis.

Voor wie?
Vanaf nu is het mogelijk om, voor wie wil, over deze levensvragen te praten. Dat kan via het telefoonnummer 085 004 3063. Via dit nummer kunnen gesprekken met een geestelijk verzorger thuis aangevraagd worden. De telefoonlijn is bedoeld voor mensen die thuis wonen van 50 jaar en ouder en voor mensen met een ongeneeslijke aandoening en hun naasten. Een aantal gesprekken worden vergoed. De lijn is ook toegankelijk voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar met een ongeneeslijke aandoening en hun naasten.
Lees verder

Senioren Vereniging Wijchen.
Secretariaat: Martien van Berkel
secretariaat@seniorenwijchen.nl
T 024 300 17 80
Ledenadministratie: José Stals
T 024 679 20 09
ledenadministratie@seniorenwijchen.nl