Op 11 en 12 april wordt MEERkunst 2025 opgebouwd aan de oevers van het Meer. Je kunt de 4 kunstenaars bezig zien met bouwen, in elkaar zetten, afwerken en te water laten van hun kunstwerken. Herdenking en kunst komen hier samen.
De kunstenaars die hun werk op het Meer laten zien zijn:
Marcel Blom, markeert de herdenking van 80 jaar vrijheid met de kunstinstallatie Vrijst(r)aat 2025. Het kunstwerk bestaat grotendeels uit hout, staal en kunststof.
Dit opvallende werk bestaat uit zes geopende voordeuren met wapperende vlaggen en symboliseert een straat die de bevrijding viert in 1944-1945. Maar vrijheid is meer dan het einde van een bezetting. De vlaggen dragen elk een symbool dat verwijst naar een andere vorm van vrijheid: denken wat je wilt, houden van wie je wilt, geloven wat je wilt en zijn wie je bent.
De keuze om het kunstwerk op het water te plaatsen is bewust: het staat vrij in de open ruimte, maar blijft tegelijkertijd onbereikbaar. Dit weerspiegelt de strijd en offers die bij vrijheid horen. Net als het water, is vrijheid constant in beweging en nooit vanzelfsprekend.
Kom genieten van de mooiste modernistische werken uit het interbellum! Aan de hand van de toonaangevende kunst van onder meer Wassily Kandinsky, Charley Toorop en Max Beckmann ontdek je hoe kunstenaars in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw zochten naar vernieuwing en zingeving. Een zoektocht die de moderne kunst voorgoed veranderde. De indrukwekkende kunst vertelt het verhaal van een wereld die zichzelf opnieuw moest uitvinden. Een verhaal met een verrassende hoofdrol voor religie en spiritualiteit, en met onmiskenbare parallellen met onze huidige tijd.
Of, zoals het museum zegt: Laat je meevoeren naar de roerige tijd tussen twee wereldoorlogen, belangrijke kraamkamer van de moderne kunst. Tussen hemel en oorlog. Kunst en religie in het interbellum brengt de hoogtepunten uit de Europese avant-garde kunst van 1918-1939 samen in een kleurrijke tentoonstelling die raakt en inspireert.
Antoon Versteegde verrijkt het Wijchens Meer met een spectaculaire, ruim 20 meter lange bamboewalvis, geïnspireerd op het Bijbelse verhaal van Jonas en staat symbool voor introspectie, transformatie en vrijheid.
Versteegde gelooft dat kunst een cruciale rol speelt in het herdenken en bewaren van belangrijke momenten zoals de bevrijding. Door middel van zijn participatieve projecten creëert hij gemeenschappelijke ervaringen die bijdragen aan het collectieve geheugen en het vieren van vrijheid.
Voor de expositie op het Wijchens Meer speelt de natuurlijke omgeving een integrale rol in Versteegdes werk. Bezoekers worden uitgenodigd om de walvis van dichtbij te ervaren en zich te laten inspireren door deze bijzondere combinatie van natuur, kunst en symboliek.
Jan Detavernier. De kunstinstallatie Meerjuweel brengt technologie, architectuur en symboliek samen in een uniek object dat uitnodigt tot bezinning. Met zijn geometrische vorm, en innovatieve materialen verwijst Meerjuweel naar de snelle technologische vooruitgang, maar ook naar de noodzaak om bewust om te gaan met deze ontwikkelingen. Daarom is het belangrijk stil te staan bij de schoonheid van vandaag en lessen te trekken uit het verleden: ego, macht en hebzucht als nietsontziende drijfkracht, met verwoestende gevolgen die we vandaag herdenken.
De spiegelende vlakken van het kunstwerk, reflecteren enkel de lucht en het water, niet de toeschouwer of de omgeving. Zo ontstaat een visuele scheiding tussen hemel en aarde, een ruimte voor rust en overdenking. Door zijn indrukwekkende afmetingen wordt Meerjuweel een architectonisch element in het landschap: een tempel boven het water, een plek die symbool staat voor bescherming, schoonheid en hoop, symbool van een utopische gedachte. Met overdag spiegelende vlakken en ’s nachts kun je als het ware door het kunstwerk heen kijken.
Leonard van Munster. De installatie, De overgave van Reinaert de Vos is gebaseerd op dierfabels waarin dieren met menselijke eigenschappen een hoofdrol spelen. Het werk gaat over eigenschappen en gedragingen zoals vertrouwen, vergevingsgezindheid, maar ook manipulatie, leugenachtigheid en onbetrouwbaarheid. Deze dubbelzinnigheid in menselijk voorkomen is nog steeds actueel in onze huidige samenleving. Voor het ervaren van vrijheid heb je te maken met de gedragingen van je medemens die voor jou bepalen wat je wel of niet mag doen. Een maatschappij met daarin het politieke systeem en het juridische systeem. Allemaal mensenwerk.
De witte vlag is een symbool van overgave. Maar de vos heeft weer een geheel andere symboliek. Hoewel de vos heden ten dage gezien wordt als een mooi en slim dier, werd hij in de middeleeuwen gezien als doortrapt, boosaardig en onheilspellend. De overgave van Reinaert de Vos vertegenwoordigt een fascinerende mix van eigenschappen die op verschillende manieren kunnen worden geïnterpreteerd in relatie tot vrijheid.
MEERkunst 2025 expositie wordt 18 april om 16:00 uur geopend door burgemeester Renske Helmer – Englebert. Muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Big Band Wijchen. Na de opening mag er, zoals 80 jaar geleden, gedanst worden. Deze expositie is te zien tot en met 6 juli 2025.
Tevens is vanaf dat moment ook de Streetart, van de Wijchense Graffiti artiesten MORIS (Maurice Broekhoff) en DOSA (Sander Dolstra), werkend onder de naam DOOLHOF. In november 2024 zijn Sander en Moris in gesprek gegaan met Veteranen bij het Veteranen Cafe Wijchen om input te krijgen voor hun ontwerp met als thema VRIJHEID. In het ontwerp is gekozen voor een combinatie van grijstinten en frissere kleuren. De grijstinten van de betonnen muur en het prikkeldraad staan symbool voor de grauwheid van de oorlog en de frissere kleuren van de vogels (we hebben gekozen voor lepelaars) staan symbool voor vrede en vrijheid. Verder zijn er verwijzingen in het kunstwerk terug te vinden naar het boek De Vliegeraar van Khaleid Hosseini, het lied Over de muur van Klein Orkest, de wegbewijzeringsbordjes op de Compounds, zandzakken, een VN helm en een herkenningsplaatje.
De expositie Verbeeld de Vrijheid, waarbij makers uit Wijchen en omgeving hun interpretatie van Vrijheid hebben uitgebeeld, is vanaf 3 mei voor publiek geopend. Deze is te bezoeken op zaterdagen en zondagen gedurende de periode 3 mei tot en met 1 juni 2025.