Kunst en cultuur met een knipoog


Programma donderdag 6 juni 2019; Museum Kasteel Wijchen

Emilia van Oranje Nassau. Kasteelvrouwe in Wijchen

Emilia was meer dan de eigenaresse van Kasteel Wijchen. 450 jaar geleden werd zij geboren als dochter van Willem van Oranje en Anna van Saksen. De ‘geleerde Emilia’ leidde een uitbundig leven aan de Oude Delft en koos aldaar haar vrienden onder wetenschappers en kunstenaars. Prins Maurits, haar broer, gelastte haar om haar intrek te nemen bij hem op het Binnenhof in Den Haag. Zij werd geprezen om haar werk en nam representatieve en diplomatieke taken over van haar broer.
Totdat …… totdat de jonge prins Don Emanuel van Portugal op het Binnenhof zijn opwachting maakte. Ze werd straalverliefd en beloofde berooide en bastaardprins haar hand. Ze koos voor de liefde. Het begin van een tragisch liefdesverhaal…..

In 1609 kochten zij in Wijchen een vervallen burcht met een daarbij behorens landgoed. In de daaropvolgende jaren liet zij op de oude fundamenten een nieuw kasteel bouwen. Vanaf 1615 vertoefde zij er regelmatig. De twee verstrengelde E’s in de muurankers herinneren aan hen. Evenals een aantal voorstellingen binnen en buiten het kasteel. Ze houden de herinnering aan het echtpaar levend.
Mede met behulp van unieke bruiklenen vertelt de tentoonstelling het verhaal over een bijzondere vrouw in een bijzondere tijd.

13.30 uur ontvangst met koffie / thee in Museum Kasteel Wijchen.
De rondleider zal tijdens de koffie een korte inleiding geven over de expositie. Terwijl wij daarna de expositie bezoeken zal hij beschikbaar blijven voor het beantwoorden van vragen. Einde rond 16.00 uur. De (groeps-)kosten, all-in, voor deze middag in museum Kasteel Wijchen zijn € 5,00 p.p. (graag gepast) te voldoen aan ondergetekende bij de ingang van het kasteel. Wel zou de directie van het museum het op prijs stellen dat zij, die een museumkaart hebben, deze mee nemen en laten scannen bij de kassa. Het geeft hun extra inkomsten, welke zij goed kunnen gebruiken.

Programma donderdag 4 juli 2019; Centraal Museum Utrecht

In de tuin van het museum, waar u op een zonnige dag kunt genieten van een hapje en drankje op het gezellige terras, bevindt u zich in het culturele hart van Nederland. Vanaf deze plaats in Utrecht kunt u de contouren van het oudste stedelijke museum in Nederland bewonderen. En zijn diverse exposities.

Centraal Museum Utrecht

Caravaggisten
Ontdek het clair obscur en de kenmerkende thema’s van internationaal fameuze Caravaggisten zoals Dirck van Baburen, Gerard van Honthorst en Hendrick Terbrugghen. Wist u dat hun schilderijen Rembrandt en Vermeer hebben geïnspireerd?

Rietveld-collectie
In het voormalige kloostergebouw vindt u onze Rietveld-collectie, de grootste ter wereld. Naast de wereldberoemde rood-blauwe stoel treft u diverse andere objecten aan van de veelzijdige ontwerper.

Dick Bruna
In het originele Dick Bruna-atelier voelt u overal de aanwezigheid van de wereldberoemde tekenaar, illustrator en auteur van onder meer de nijntje boeken. Niet voor niets hoort het nijntje museum ook bij het Centraal Museum.

Mode
Het Centraal Museum was het eerste museum dat in 1917 een conservator mode aanstelde en is inmiddels een ruim honderd jaar oude verzamelaar van mode. Van achttiende-eeuwse japonnen tot spectaculaire ontwerpen van Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Jan Taminiau. In de collectie én in spraakmakende tentoonstellingen staat mode regelmatig op de agenda.

Nadere informatie is te vinden op hun website: www.centraalmuseum.nl

Het Centraal Museum is gevestigd in een voormalig middeleeuws klooster, aan Agnietenstraat 1, 3512 XA Utrecht. Op 6 juli is het museum geopend tot 21.00 uur.
We vertrekken vanaf station Wijchen om 9.59 uur en komen te Utrecht aan om 11.05 uur.
Vanaf station Utrecht Centraal bus 2 richting het Museumkwartier of een kwartier al wandelend.
Museumkaart: gratis toegang; anders € 14,00.

Wilt u anderen meenemen dan is dat geen enkel probleem. Beter gezegd: graag zelfs.
Voor meer informatie: Sjef Daverveld, Den Bogerd 20, 6613 BB Balgoij, tel. 024-6418987, email: jphdaverveld@gmail.com